sobota 5. dubna 2014

Mrkváče jsou v módě

Je pravda, že dneska je v módě téměř všechno. Jestli se ale nosí mrkváče, vám bohužel neřeknu. Zato mrkvový dort je k vidění na každém rohu, což je príma, neb je to prostě nebe na zemi. Myslím, že spousta lidí sice ohrnuje nad mrkví nos, ale v tom případě mrkváč ještě nejedli (jinak si to nedovedu vysvětlit).

Já obvykle mrkvový dort peču podle receptu od foodlover, protože jsem ale nedávno narazila i na tzv. torta di carote e mandorle aneb mrkvovo-mandlový dort od Emanuele Ridiho, rozhodla jsem se udělat si malý experiment, takzvaně od každého něco. A protože nebyla ta správná příležitost pro upečení dortu, rozhodla jsem se pro bábovku.

Mrkvová bábovka s mandlemi podle mě :))

300 g na jemno nastrouhané mrkvičky
250 g třtinového cukru
100 g polohrubé mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g mandlové moučky
100 g sekaných mandlí
150 ml oleje
4 vajíčka
2 čajové lžičky jedlé sody
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky soli

Na citronovou polevu:
150 g moučkového cukru
2 lžíce horké vody
šťáva z 1 citronu

Mrkvičku smícháme se všemi suchými ingrediencemi (cukr, mouka, mandle, soda, sůl a skořice), ve vedlejší misce lehce vyšleháme vajíčka s olejem a potom smícháme. Všechno důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pak to šoupneme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C trošku přes 1 hodinu (délka pečení dost záleží na použité formě, já dnes pekla asi 65 minut).


Protože jsem holka šikovná a podařilo se mi to poměrně slušně zamaskovat, mohla bych vám prostě tvrdit, že se bábovka krásně vyloupla a vůbec není rozpadlá na dvě části. Nechci tady na vás ale šít žádné habaďůry a hlavně vám chci názorně ukázat, jak se to dělat nemá, že ano..! :) Možná jsem sice šikovná, ale mnohem víc jsem netrpělivá.. a teď přichází to životní moudro: Nechte bábovku dobře, ale opravdu dobře vychladnout ještě ve formě, protože těsto je hodně vláčné a dokud se chladnutím dostatečně nezatáhne do sebe, není radno si s ním zahrávat. Možná už jste to moc dobře věděli, a tak si teď ťukáte na čelo, ale něco vám řeknu - vím to moc dobře taky a stejně si nikdy nedám pokoj a chci všechno teďka hnedka, ještě za tepla..

Na chuť naštěstí tato nehoda neměla žádný vliv, a tak vám svou obměnu mrkváčového receptu můžu vřele doporučit - bábovka je nádherně vláčná, sladká tak akorát a chuť výborně doplňují křupkavé mandle a citronová poleva. Je možné samozřejmě použít třeba i vlašské oříšky, oproti nim je však varianta s mandlemi jemnější.

Dobrou chuť!


Jo a když už jsme u těch bábovek, musím vám ještě představit absolutního krále bábovkových forem, americkou firmu Nordic ware. 


Najdete tam i formy pro milovníky traktorů, vánočních stromečků nebo třeba hradů z písku, největší skvosty jsou ale podle mě klasické bábovkové tvary ve všech různých variantách. 


Moje nejvytouženější jsou tyhle rozkošné minibábovičky - už se vidím, jak hostům servíruju tři různé dezertíčky, každý v jiné formě.. no jéje.. Že se vám taky moc líbí, co?

Mrkvi a bábovkám zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat