Na dort jsem použila formu o průměru 20 cm, takže jsem musela použít větší množství surovin než v originálním receptu, korpus jsem ale nechala stejný, poněvadž na fotkách přiložených k receptu vypadal docela vysoký.
Tak tedy..
Čokoládový cheesecake a kterak jsem si ho poupravila
Na korpus:
1 vejce
50 g másla
100 g třtinového cukru
30 g hladké mouky
2 lžíce holandského kakaa
špetka soli
Na plnku:
500 g plnotučného tvarohu
400 g bílého jogurtu
100 g čokolády se 70% obsahem kakaa
4 lžíce moučkového cukru
6 plátků želatiny
Smícháme změklé máslo s cukrem a vejcem, přidáme kakao a na závěr mouku se solí. Všechno dobře promícháme a nalijeme do formy, která je vyložená pečícím papírem na dně i po stranách (aby se nám potom nepřilepila náplň na stěny, to bychom věru nechtěli). Aby papír na stranách držel, navlhčíme ho a připlácneme na stěny. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 180 °C, podle originálního receptu 8-12 minut, já jsem pekla zhruba 20 minut, i když jsem korpus měla nižší, tak moc nevím, asi záleží na troubě. Mělo by to být každopádně uvnitř ještě lehce tekuté (autorka varuje, abychom to nepřepekli, já dodávám - možná jsem to přepekla, ale bylo to stejně krásně vláčné).
V korpusu jsem místo kokosového oleje použila máslo, ale nijak to nevadilo. Korpus byl nakonec vysoký něco přes půl centimetru, což bylo, myslím, úplně dostačující. Byl taky dost sladký, takže pokud máte radši méně sladké dortíky, klidně uberte trochu cukru.
Po tom, co korpus úplně vychladne, můžeme začít s náplní. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a necháme bokem vychladnout. V míse smícháme tvaroh, jogurt a moučkový cukr a šleháme (vzhledem k přítomnosti mini synovce jsem musela pouze míchat, ale dost jsem se snažila a podařilo se mi vytvořit dostatečně hladkou směs). Na malé otáčky potom přišleháme čokoládu, trošku si ale necháme bokem na ozdobení. A teď přichází můj strašák aneb želatina - asi tak 10 minut před tím, než začneme zašlehávat čokoládu, si namočíme plátky želatiny do množství vody podle návodu na obalu (já tam asi šoupla malinko víc, protože jsem měla pocit, že se mi to nechce namočit všechno). Až želatina nabobtná, což bude přibližně po těch deseti minutách, mírně zahřejeme, mícháme, dokud se želatina nerozpustí a pak děsně rychle přidáme do směsi tvarohu, jogurtu a čokolády. Hnedle zašleháme a přelijeme do formy. Nahoru nakapeme zbylou čokoládu a nožem vyrobíme ornamenty.
Potom cheesecake šoupneme přes noc do ledničky a další den už si pochutnáváme na velké dobrotě!
Ještě nikdy jsem nepracovala s želatinou, a tak jsem se trošku bála, jestli nakonec plnku nebudeme jíst z mističek, ale postupovala jsem přesně podle návodu na obalu a naštěstí všechno dobře dopadlo. Až při psaní receptu sem jsem si všimla, že jsem do plnky přidala omylem půlku cukru (aneb množství, které bylo v původním receptu), ale ukázalo se, že to vůbec nevadí a sladký korpus se s jen tak lehce sladkou náplní výborně doplňoval.
Na to, jak dort krásně vypadá, je překvapivě jednoduchý a i poměrně rychlý (pokud teda nepočítáte noční pobyt v ledničce). Zdobení na vršku je vůbec to nejjednodušší a zároveň nejefektnější na celém dortu.
Voilá..
Dort v ledničce přes noc krásně ztuhnul a ačkoli jsem ho preventivně z formy vyndávala těsně před podáváním, nebylo třeba se vůbec bát. Na talíř jsem ho přenesla i s pečícím papírem vespodu, korpus se pak ale víc držel na papíru než na dortu. Možná by tak bylo lepší dodržet přesný postup děvčete u plotny a dort z vrchu přiklopit talířem, opatrně obrátit, odstranit papír, znova přiklopit zespodu a znova obrátit. Bála jsem se, že se povrch dortu poškodí, ale hmota je pružná, takže by se opravdu nemělo nic stát - nu což, alespoň mám důvod upéct dort znovu, musí se to přece otestovat, že ano.. :)
Přeju dobrou chuť a pokud jste neználci jako já a bojíte se
želatiny, nebojte, nic to není a stojí to za to :)
A děvčeti u plotny díky za inspiraci!
Žádné komentáře:
Okomentovat