Měla jsem nějaký príma recept na piškot, ale zapomněla jsem, kde ho najít. Ve skutečnosti stejně moc príma nebyl a nepodařilo se mi ho nikdy dopéct pořádně, takže jsem ho musela složitě obracet a dopékat z druhé strany. Jaké pak bylo mé nadšení, když jsem v honbě za novým receptem na piškot narazila na recept (jak jinak než) děvčete u plotny! Sama autorka se o něm vyjadřuje jako o zaručeně nejlepším piškotovém korpusu na světě.
A tady je:
Z pěti vajíček oddělíme bílky od žloutků, k bílkům přidáme lžíci ledové vody a špetku soli, šleháme až sníh začne tuhnout, potom přidáme 100 g cukru krystal a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky potom smícháme taktéž se 100 g cukru krystal a šleháme 4 minuty, potom přidáme 5 lžic vařící vody a šleháme další minutu. 200 g hladké mouky smícháme s 1 lžičkou prášku do pečiva, a potom k mouce postupně přidáváme kousek bílků a kousek žloutků, a pak zase kousek bílků a kousek žloutků, a tak pořád dokola, až nám nic nezbyde. Experimentálně jsem si ověřila, že je taky možné šoupnout mouku do žloutků, a pak postupně přidávat bílky.
Co autorka neuvádí, je velikost formy. Jelikož je většina jejích receptů na menší formy (snad 16 cm?), říkala jsem si, že forma o průměru 20 cm bude ideál, že to bude maximálně trošku nižší. Podle toho, kolik toho nakonec bylo v míse, jsem se zalekla a zvolila 24 cm formu. A dobře jsem udělala! Piškot měl po celou dobu pečení dezertérské úmysly, nakonec ale naštěstí zůstal ve formě, ve výsledku ale ani moc nekecnul a byl poměrně dost vysoký.
Pečeme v troubě vyhřáté na 150-160°C asi hodinu a raděj nenakukujeme dovnitř, aby piškot nespadl. To by byla totiž veeelikaaanská škoda.
A teď ke kouzlení s malinama:
Lučinu nebo kterýkoli jiný creamcheese, pokud máte k lučině nějaký odpor, asi tak 400 g, smícháme s moučkovým cukrem podle chuti, je možné přidat i vanilkový, aby to lépe vonělo, a potom to všechno zamícháme dohromady. Maliny rozmačkáme nebo rozmixujeme s moučkovým cukrem, opět podle chuti, přičemž jich budeme potřebovat na jednu vrstvu náplně a na ozdobu na vršek.
Vychladnutý piškot rozpůlíme na dvě vrstvy. Spodní vrstvu namažeme krémem z lučiny, a potom malinami, připleskneme to druhou vrstvou a celé to pomažeme zbylým lučinovým krémem. Nahoru dáme trochu malinového pyré a můžeme to třeba posypat čokoládovými hoblinkami a dozdobit čerstvými malinami, to už je na vaší fantazii.
Můj první letošní pokus (ještě z loňských malin z mražáku, nemohli jsme se dočkat, nu což..:) s čokoládovou rýží byl poznamenán pouze tím, že jsem měla málo lučiny, jinak byl naprosto výborný a můžu jedině doporučit!
Buon appetito!
Žádné komentáře:
Okomentovat