úterý 16. září 2014

Óda na hrušky

Nevím, jak vy, ale já prostě miluju fakt, že některé ovoce je zkrátka sezónní záležitostí. Třeba hrušky.. Ano, dají se koupit v obchodě celý rok, ale ty slaďoučké žluťoučké, které si můžete utrhnout na zahrádce, prostě nic nenahradí.

Obvykle v hruškovém období peču asi tak sto padesát šest hruškových koláčů, kteréžto pak zbytek roku nikdo nemůže ani vidět (ale jinak je milujem!), ale letos jsem se rozhodla, že si vyrobím hruškovou marmeládu.. nebo povidla.. nebo co..

Jelikož nejsem fanda náročných postupů, nakrájela jsem si prostě kilo hrušek, trošku jsem je namlela, ale nechala jsem i kousky, a šoupla jsem tam želírovací cukr (dále dle návodu - stačí asi 10 minut povařit). Příprava skleniček je velice jednoduchá - nejprv do nich nalijete vařící vodu, víčka vytřete slivovicí nebo nějakým jiným vhodným hodněprocentním alkoholem, před plněním vodu vylijete a můžete začít plnit.. Po důkladném zavíčkování otočíte tzv. hore nohy (mně tak vznikají fakt vtipné kompozice, kdy je po otočení zpátky většina marmelády zatuhlá ve víčku a na spodu skleničky je prostě prázdno :)).

Trošku jsem se toho bála, ale nakonec marmeláda dopadla na výbornou. Když jsem ji vařila, bylo to jako cítit vůni Vánoc. Z náhlého popudu jsem tam teda šoupla i lžičku skořice a teď je to opravdu jako Vánoce ve skleničce - jenom děsně sladké Vánoce :))

Žádné komentáře:

Okomentovat