Čokoládové tartaletky mě nadchly hned, když jsem je poprvé viděla. Dost milé bylo taky moje překvapení, když jsem zjistila, že jde o poměrně jednoduchý recept, který vyžaduje jen střední dávku trpělivosti. A přitom jsou tak straaašně dobré (zeptejte se našich svatebčanů) a velmi efektní :)
Recept jsem si vypůjčila opět u Děvčete u plotny..
Na košíčky (asi 25 ks):
250 g hladké mouky
3 lžíce kakaa
3 lžíce cukru moučka
175 g másla
2 žloutky
Smícháme všechny ingredience na vále a vypracujeme těsto. To má podobný charakter jako linecké, jen se dle mého názoru snadněji a rychleji zpracovává.
Já jsem pekla v papírových košíčcích na muffiny o spodním průměru 3,5 cm, vložených do sebe vždycky po dvou. Velikost je to ideální, zrovna tak akorát do pusy. Na jeden košíček si z těsta oddělíme kousek přibližně o velikosti vlašského ořechu, uděláme kuličku, z ní placku (přibližně 2 mm tlustou) a namačkáme ji do košíčku. Okraje by měly být asi tak 1 cm vysoké, aby se do košíčku vlezla náplň. Dno propíchneme vidličkou, aby se nám tartaletky nenafukovaly (jakože mně se stejně nafukovaly, i když vypadaly jako jehelníček), a dáme přibližně na hodinku zchladnout do ledničky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Ze zkušenosti doporučuju dobu pečení spíš prodloužit, než zkrátit, ale pozor.. na hnědých košíčcích se špatně identifikuje, kdy se to ještě nepálí a kdy už jo :) Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout (pokud nemáte papírové košíčky, tak ještě teplé vyndejte z formiček). A pozor na okraje, košíčky jsou krásně křehounké.. a nebo taky děsně křehounké, jak se to veme..
Na náplň:
250 g tmavé čokolády (já mám stejnak pořád nejradši tu na vaření)
250 ml smetany ke šlehání (což nikdy nevím, kolik je, poněvadž je smetana obvykle v gramech..)
Na vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme smetanu, promícháme, a když to trošku zchladne, plníme košíčky. Nebojte se, kdybyste měli košíčky třeba díravé, já tam měla skoro Macochu a nic nevyteklo.
Když jsem teď náplň vyráběla, dala jsem na 200 g čokolády jeden kelímek smetany ke šlehání a bylo to při plnění trošku řidší, než bych chtěla, ale nakonec to i tak pěkně zatuhlo. Jenom teda musíte dýl počkat, než to ztvrdne, protože když to pak posypete kakaem příliš brzo, tak prostě zmizí..
Takže poslední bod programu - zdobení: posypeme kakaem a ozdobíme ovocem. Já jsem použila ostružiny, jahody a borůvky. Ačkoli jsem koupila i maliny, vzhledem ke svému stavu bohužel nakonec nedostaly povolenku.
Jako nejvíc trvanlivé se ukázaly být borůvky (jsem velký fanoušek). Tak jako tak ale musíte tartaletky šoupnout do ledničky a nechat je tam tak dlouho, jak je to možné, protože smetana v náplni by mohla dělat neplechu, o ovoci nemluvě. Toto je vlastně ale celkem zbytečná připomínka, protože tartaletky obvykle zmizí dřív, než si kdo stihne všimnout.
Za foto srdečně děkuji Honzíčkovi..
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat