pátek 3. října 2014

Svatební speciál n°1 - tartaletky

Moje milovaná sestřička se vdávala, a tak jsem se jí jako správný nadšenec nabídla, že jí něco upeču.


Čokoládové tartaletky mě nadchly hned, když jsem je poprvé viděla. Dost milé bylo taky moje překvapení, když jsem zjistila, že jde o poměrně jednoduchý recept, který vyžaduje jen střední dávku trpělivosti. A přitom jsou tak straaašně dobré (zeptejte se našich svatebčanů) a velmi efektní :)

Recept jsem si vypůjčila opět u Děvčete u plotny..

Na košíčky (asi 25 ks):
250 g hladké mouky
3 lžíce kakaa
3 lžíce cukru moučka
175 g másla
2 žloutky

Smícháme všechny ingredience na vále a vypracujeme těsto. To má podobný charakter jako linecké, jen se dle mého názoru snadněji a rychleji zpracovává. 

Já jsem pekla v papírových košíčcích na muffiny o spodním průměru 3,5 cm, vložených do sebe vždycky po dvou. Velikost je to ideální, zrovna tak akorát do pusy. Na jeden košíček si z těsta oddělíme kousek přibližně o velikosti vlašského ořechu, uděláme kuličku, z ní placku (přibližně 2 mm tlustou) a namačkáme ji do košíčku. Okraje by měly být asi tak 1 cm vysoké, aby se do košíčku vlezla náplň. Dno propíchneme vidličkou, aby se nám tartaletky nenafukovaly (jakože mně se stejně nafukovaly, i když vypadaly jako jehelníček), a dáme přibližně na hodinku zchladnout do ledničky. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Ze zkušenosti doporučuju dobu pečení spíš prodloužit, než zkrátit, ale pozor.. na hnědých košíčcích se špatně identifikuje, kdy se to ještě nepálí a kdy už jo :) Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout (pokud nemáte papírové košíčky, tak ještě teplé vyndejte z formiček). A pozor na okraje, košíčky jsou krásně křehounké.. a nebo taky děsně křehounké, jak se to veme..

Na náplň:
250 g tmavé čokolády (já mám stejnak pořád nejradši tu na vaření)
250 ml smetany ke šlehání (což nikdy nevím, kolik je, poněvadž je smetana obvykle v gramech..)

Na vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme smetanu, promícháme, a když to trošku zchladne, plníme košíčky. Nebojte se, kdybyste měli košíčky třeba díravé, já tam měla skoro Macochu a nic nevyteklo.

Když jsem teď náplň vyráběla, dala jsem na 200 g čokolády jeden kelímek smetany ke šlehání a bylo to při plnění trošku řidší, než bych chtěla, ale nakonec to i tak pěkně zatuhlo. Jenom teda musíte dýl počkat, než to ztvrdne, protože když to pak posypete kakaem příliš brzo, tak prostě zmizí..

Takže poslední bod programu - zdobení: posypeme kakaem a ozdobíme ovocem. Já jsem použila ostružiny, jahody a borůvky. Ačkoli jsem koupila i maliny, vzhledem ke svému stavu bohužel nakonec nedostaly povolenku.

Jako nejvíc trvanlivé se ukázaly být borůvky (jsem velký fanoušek). Tak jako tak ale musíte tartaletky šoupnout do ledničky a nechat je tam tak dlouho, jak je to možné, protože smetana v náplni by mohla dělat neplechu, o ovoci nemluvě. Toto je vlastně ale celkem zbytečná připomínka, protože tartaletky obvykle zmizí dřív, než si kdo stihne všimnout. 

Za foto srdečně děkuji Honzíčkovi..


Dobrou chuť! 


Žádné komentáře:

Okomentovat